Bolig oppsparing for unge

Litt om BSU – Bolig oppsparing for unge

Litt om BSU

BSU er forkortelsen for boligoppsparing for unge. Det er som navnet indikerer en gunstig måte for unge å spare opp til sin første bolig. BSU kontoen er en separat konto fra de andre vanlige kontoene i banken, der renten som regel er betydelig bedre enn for andre kontoer. Kontoen kan opprettes fra man bliver 13 år til og med det året man fyller 33 år.

BSU og fordeler

Med BSU følger det med noen skattefordeler, derfor kan oppsparingen kun brukes til boligkjøp eller til nedbetaling av boliglån, så lenge BSU kontoen er opprettet før gjelden ble tatt opp. Hvis man bruker de oppsparte pengene til noe annet, vil skattefordelene frafalle og man vil bli oppkrevd for disse. Du blir altså tvunget til å bruke BSU kontoen til bolig.

Skattefordelene betyr at du ved å innsette et x antall kroner, kan trekke x antall fra på skatten. Det krever selvfølgelig at de pengene du setter inn på kontoen er skattefradragsberettiget. Altså at det er penger, som det allerede er betalt skatt av.

Renten er som tidligere nevnt ganske høy i forhold til andre bankkonti. Grunnen til at renten er så høy, er at det følger noen regler til kontoen. Det finnes regler for hvor mye du kan sette inn i året, som nå ligger på 25000 kr og hvor mye du kan sette inn totalt på kontoen som nå er bedre enn før – 300.000. Du kan sette inn 25000 i året, men av de kan du få 5000 kr i skattefradrag, hvis du har oppfylt reglene for skattefradrag.

Kontoen kan kun opprettes en gang, selv om du helt greit kan flytte den ene BSU kontoen fra bank til bank.

God boligoppsparing

De fleste vil unge vil jo med tiden få lyst til å kjøpe seg bolig. Men det kan være vanskelig å få spart opp nokk penger til det. Det er som regel sjeldent de unge, som har flest penger mellom hendene og i hvert fald ikke til å sette av til bolig. Og klarer man faktisk å sette av penger og lage seg en sparekonto, kan pengene plutselig ryke på noe annet. Med denne type kontoen, får man spart opp penger med en gunstig rente og gode skattefordeler, og man har da ikke den samme muligheten for å bruke opp boligoppsparingen på andre ting, fordi man blir straffet for å ta ut mer penger på kontoen enn man har satt inn det pågjeldende året.

Derfor har de fleste unge nordmenn i dag en BSU konto. En annen fordel med BSU er også at, hvis det kommer en dag, der du står og skal låne til en bolig, kan banken se at du allerede har en god del penger på kontoen, og du kan derfor få en bedre avtale i boks. Banken ser at du allerede er godt på vei, og vil derfor kredittvurdere deg bedre, enn de som kommer for å ta lån, uten en krone på hånden, der det kan bli litt mer vanskelig å ta opp forbrukslån. Som kravet er i dag kreves det at man har en egenkapital på 15% av boligens verdi. Det vil altså si at hvis boligen koster 2 millioner kroner, må du ha 300.000 på kontoen, det kan jo BSU hjelpe deg med.

Så med en BSU konto kan du sikre deg at du har nokk penger til å investere i drømmeboligen din.