Hva tjener de største musikkprodusentene?

På denne bloggen handler det som regel om klassisk musikk, men noen ganger kan det være verdt det å løfte blikket og se litt på dagens musikkverden. Visste du at noen av verdens største musikkprodusenter ikke har blitt millionærer, men til og med milliardærer, på yrket sitt? Les videre, så vil du kanskje skjønne hvorfor, og du vil lære hvem disse rike og mektige sjefene i industrien er.

Når du hører på musikk, tenker du sikkert først og fremst på om det er en kul beat eller melodi, og om hva du synes om måten artisten synger eller spiller på. Men bak hver plateutgivelse står det en produsent, og det er gjerne denne produsenten som kan være helt avgjørende for helhetsinntrykket og dermed om en artist lykkes eller ikke. De har som oppgave å sørge for at hver sang høres best mulig ut, og den forskjellen du noen ganger kan høre mellom en live opptreden og en produsert skive er nettopp den forskjellen som produsenten gjør.

I mange tilfeller er det også produsenten som får inn nøyaktig de rette artistene til å delta på en sang, som ofte er utslagsgivende for at en sang blir en hit. Tenk deg bare en produsent som kan sørge for at Drake eller Nikki Minaj stiller opp med et vers på nettopp din låt.

Produsentene er som regel høyt skattet av artistene og plateselskapene, men er lite kjent for folk flest. De jobber bak kulissene og viser seg sjelden. Det er ikke de som skal være i søkelyset, tvers i mot er det nærmest deres oppgave å få det til å fremstå som en sang ikke er produsert i det hele tatt.

En av det mest kjente produsentene i USA er T-Bone Burnett, som også skriver sanger i tillegg til å være produsent. Han har hatt en lang karriere og blant annet produsert for Allison Krauss. For dette har han opparbeidet seg en formue på godt over 100 millioner kroner.

Den produsenten som er best kjent for allmennheten er nok uten tvil Dr. Dre. Det er fordi han i tillegg til sin virksomhet som produsent også har vært kjent som artist selv. Han startet sin løpebane i Los Angeles på 1980-tallet, i bandet NWA med andre rap-legender som Ice Cube og nå avdøde Eazy E. Senere har han samarbeidet mye med Snoop Dogg, 50 Cent og Eminem. Det sies at han kan tjene opptil en milliard kroner i året med de mange vellykkede artistene i stallen – og tross skyhøyt forbruk skal han ha lagt seg opp en formue som overstiger tre milliarder!

Likevel er det ikke Dr. Dre som er den rikeste innenfor dette sirkuset. Den æren tilhører nok Rick Rubin, som blant annet er sjef for Columbia Records og grunnleggeren av Def Jam Records. Det var Rubin og hans kompis Russell Simmons som i stor grad gjorde hip hop til den storindustrien den er i dag, og dermed revolusjonerte popmusikken og verdens populærkultur. I tillegg til å jobbe med hip hop legender som Jay Z har han også produsert storheter som Metallica og Johnny Cash. Med dette har han bygget opp en formue på nesten fire milliarder kroner.

ADD YOUR COMMENT